Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 6)

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Donkerbruin dun?

 

Het is een technisch verhaal, maar er is in 2016 een bericht gekomen van de standaardcommissie Hoenders en Dwerghoenders dat chocolade australorpkrielen niet meer “chocolade” mogen heten. De nieuwe benaming in Nederland is “Donkerbruin dun”, de Europese benaming wordt “dun”. De benaming “khaki” blijft hetzelfde.

 

Genetisch gezien waren er in Nederland twee varianten chocolade en deze waren beide onder de benaming chocolade erkend. Dit geeft verwarring aangezien er per ras maar in één van de twee varianten dieren worden geshowd op de tentoonstellingen.

 

Wat is nou het verschil?

De kleur die nu chocolade wordt genoemd is genetisch anders. Dit is uiterlijk te zien doordat de dieren wat meer glans hebben en vaak heel donker van kleur zijn. Met fokken kan je het merken doordat er geen khaki en zwart uit de dieren komt als er chocolade met chocolade wordt gekruist.

 

De kleur die nu donkerbruin dun wordt genoemd heeft weinig glans en is echt bruin van kleur, niet tegen het zwart aan zoals vaak bij chocolade wordt gezien. Als er chocolade met chocolade wordt gekruist komen hier ook zwarte en khaki dieren uit.

 

Dit heeft als gevolg dat de australorpkrielen niet meer chocolade genoemd worden maar donkerbruin dun.