Showtime

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

SHOWTIME !

Het tentoonstellingsseizoen is weer begonnen.

De meeste jongdierendagen zullen wel al gehouden zijn en nu komen de clubtentoonstellingen en de grotere landelijke shows.

De doorgewinterde fokkers weten precies wat ze moeten doen, maar voor de beginnende fokkers is een kleine handleiding wel fijn.

Een tentoonstelling is een schoonheidswedstrijd, dus de dieren dienen

schoon voorgebracht te worden, en vanzelfsprekend goed gezond zijn.

Witte dieren zullen in de meeste gevallen gewassen worden.
Dat kan met shampoo. Er zijn ook mensen met voorkeur voor Biotex en ook babyshampoo is bruikbaar.

Voor alle wasmiddelen geldt dat ze goed uitgespoeld moeten worden!

Na het wassen de dieren even in een schone droge handdoek rollen en daarna in een warme of verwarmde ruimte laten drogen.
Zeker bij koud weer goed drogen en daarna laten acclimatiseren om de kans op ziekte door kou vatten te voorkomen (snot en in t ergste geval longontsteking).

Drogen met een fohn kan ook maar ook daarna laten acclimatiseren.

Soms is het beter om zwarte of blauw gezoomde dieren ook te wassen maar als ze schoon en droog zijn gehuisvest is dat meestal niet noodzakelijk.

Wel moet het verenpakje nagekeken worden of alles goed schoon is, de nageltjes schoongemaakt en soms als ze te lang zijn de puntjes er af geknipt.

Voordat de dieren in de transportkist gaan de pootjes insmeren met wat vaseline en de kammen en lellen met wat olie (niet te veel).

De keurmeester beoordeelt de dieren op de kam, ogen en oren, op de breedte van de vleugelpennen, en of er geen vleugelpennen of staartpennen missen.

Een dier in de volle rui is vanzelfsprekend niet tentoonstelling geschikt.
Het verenpakje moet mooi glad aansluiten, de dieren worden ook beoordeeld op de kleur,en de zwarte dieren op de zo kenmerkende kevergroene glans.

Blauw gezoomd en donkerbruin(chocolat) en witte hennen hebben zozeer geen glans,de hanen weer wel.