Kampioenen Nut en Sport trots op zijn winnaars van Europashow

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Jeugdlid Michel Hoevink (9) en Herman Dubbink (42) hebben beiden een Europese titel behaald op de Europashow in Nitra Slowakije. De leden van Nut en Sport Vroomshoop zijn deze week gehuldigd tijdens de jaarlijkse clubshow: We zijn trots op jullie. Vroomshoop -Topsport.
Dat woord gebruikte burgemeester Bernard Kobes van de gemeente Twenterand deze week bij de opening van de jaarlijkse kleindierenshow van Nut en Sport. Het is een verwijzing naar de prestaties van twee leden van de vereniging op de Europa show. Op die Europese titelstrijd in het Slowaakse Nitra zijn in november 3o.ooo dieren bij elkaar gebracht, hoenders, konijnen en sierduiven sier en watervogels. Twee titels gingen naar Vroomshoop. De duiven van Michel Hoevink en de dwerghoenders van Herman Dubbink zijn die week in topvorm.
Het vergt veel tijd om de dieren in een dergelijke topconditie te krijgen. U heeft daar gescoord, blijft burgemeester Kobes in sporttermen spreken. Een showdier is uiteraard gezond en weldoorvoed.
Het dier voldoet bovendien aan de eisen van het ras zoals die staan omschreven in een lijvig boekwerk, de zogeheten standaard. Tenslotte trainen de fokkers hun dieren. Zo moeten de duiven van Michel mooi rechtop staan en moeten ze blazen. De duif moet zijn krop zo groot mogelijk opblazen, legt Michel uit. Trainen vind ik het leukste om te doen bij het verzorgen van de duiven. Ze reageren op geluid, je moet dan steeds hoem!! hoem!! hoem!! zeggen.
Oom Gerrit Deuzeman en opa Jan Deuzeman hebben Michel de fijne
kneepjes van het vak geleerd. Beiden houden ook duiven. Toen Michel nog maar amper kon lopen, stond hij al voor de hokken dat hoem! hoem! hoem! geluid te maken, lacht opa Jan. Ja, 't zat er bij hem al jong in.
En nu is hij Europees kampioen, dat heb ik nog nooit bereikt.
Met opa bereidt Michel de dieren ook voor op de shows. We gaan ze samen wassen, lacht Michel. En als de duiven mooi schoon zijn, worden ze gedroogd met de föhn van mama, ha! ha!
Ook clubgenoot Herman Dubbink (42) maakt werk van zijn hobby, sterker nog, het is zijn leven. Herman is inmiddels 27 jaar lid van Nut en Sport, en kan terugkijken op de nodige successen. Zo heeft hij met drie verschillende hoenders, van het ras Australorp, al het hoogste predicaat uitmuntend behaald. En nu is hij Europees kampioen. Eigenlijk heb ik zelfs twee titels behaald, verbetert vrijgezel Herman. Zowel bij de kleurslag blauw als zwart. De Australorp heeft al langer zijn hart gestolen.
't Zijn eigenzinnige dieren, vindt hij. Ik kan goed met ze omgaan, als ik bij de dieren in het hok kom, blijven ze rustig om me heen lopen. Dat is erg leuk. De gewonnen prijzen vindt Herman ondanks de roem bijzaak.
De shows doe ik toch vooral voor de sociale contacten.
Genieten van de dieren doe ik thuis in het hok.