Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 2)

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Wel of geen kuif?

 

In de winter van 2012 werd de tweede generatie gefokt. Hiervoor werden twee koppels gemaakt. De eerste koppel was een chocolade haan van de eerste generatie met zwarte australorpkriel hennen. De tweede koppel is de eerste generatie chocolade hennen met een zwarte australorpkriel haan.

Er wordt steeds terug gekruist op de zwarte australorpkrielen omdat het type van de chocolade dieren nog niet op een australorp lijkt en de dieren nog steeds een kuif hebben. Door steeds op een australorpkriel terug te vallen, verdwijnt uiteindelijk de kuif en wordt het dier wat type betreft ook steeds meer een australorpkriel. Er wordt steeds voor de chocolade dieren gekozen aangezien anders de chocolade kleur weer verdwijnt.

De twee koppels geven uiteindelijk samen 21 kuikens! Helaas! zijn de kuikens van de chocolade haan allebei zwart. De chocolade hennen hebben totaal 12 chocolade kuikens! Een aantal dieren van de tweede generatie hebben geen kuif en een enkele kam. Jammer genoeg zijn dit zwarte dieren, maar dit geeft goede hoop voor de toekomst! Er zijn wel een aantal chocolade dieren met kuif en een enkele kam in plaats van een dubbele kam. Dit is ook al een hele vooruitgang!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1 en 2, chocolade hen en haan met een enkele kam en al een veel kleinere kuif.


In het najaar van 2012 zijn er weer koppels gemaakt voor de derde generatie. Uiteindelijk 20 chocolade kuikens! Nu wordt het spannend of er ook chocolade kuikens zijn zonder kuif.

Figuur 3, kuikens derde generatie één dag oud, wel of geen kuif?

 

Hoe ouder de kuikens worden, hoe duidelijker het wordt dat één chocolade haantje is zonder kuif! En uiteindelijk blijkt dat de chocolade hennen wel een kuif hebben, maar deze is al veel kleine dan bij de vorige generatie.

Figuur 4, het eerste chocolade haantje zonder kuif!

 

Figuur 5, chocolade hennen met nog een klein kuifje.