Natuurbroed,

Er is niks leukers voor de liefhebber dan een kloek met kuikens!

Als een hen steeds het nachthok op zoekt zonder daadwerkelijk een ei te gaan leggen,en ze zit daar al wat dagen,en maakt bij benadering door bv de mens klokkende geluidjes,dan mag men er vanuit gaan dat ze broeds is.

Alvorens deze hen op eieren te zetten dient men wat voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voorwaarde is wel dat het dier rustig en ongestoord moet kunnen broeden.

Dus zet het dier apart,en zet er wat eten en drinken bij.

Als ze in het hok blijft met andere dieren,heb je kans dat de andere dieren haar gaan pikken,die willen daar dan vaak ook hun ei kwijt,en gevolg daar van is,dat je niet weet welk ei vers gelegd is of welke al bebroed.

Onder een Australorp krielhennetje passen zo,n 5 tot 7 eitjes,let goed op of de eitjes allemaal goed onder het hennetje passen.

Zijn er rondom het hennetje nog eitjes zichtbaar,haal die dan weg,want het hennetje draait de eitjes,en dan zullen er beurtelings eitjes niet goed bebroed worden,het resultaat daarvan laat zich raden.

Na ongeveer 21 dagen zullen de kuikentjes uit het ei komen.

Ook dan is het zaak om de kloek met kuikens apart te houden,want niet zelden worden kuikentjes door de andere volwassen dieren gepikt,zij zien de kuikens als indringers in hun hok.

Met kuikenvoer van goede kwaliteit en elke dag vers water brengt de hen dan de kuikens groot.

Ze houdt ze warm onder haar vleugels en leert ze alles wat ze weten moeten.

Vanzelfsprekend is een goed beschut hok waar geen indringers(bv katten en (Roof vogels) bij de kuikens kunnen komen een noodzaak.