Na de show,
Het is een goed idee om als men na de show thuiskomt met de dieren om deze nog niet meteen in het hok bij de andere dieren te plaatsen.
Om deze tijd is het dan al donker,en vooral als het vriest,en het in de tentoonstellingsruimte warm is geweest,is het beter de dieren een nachtje in de vervoerskist te laten zitten,ze gaan immers toch slapen.
Grote temperatuurwisselingen zijn niet goed voor de dieren,en ze zullen dan ook vatbaarder
SHOWTIME !
Het tentoonstellingsseizoen is weer begonnen.
De meeste jongdierendagen zullen wel al gehouden zijn en nu komen de clubtentoonstellingen en de grotere landelijke shows.
De doorgewinterde fokkers weten precies wat ze moeten doen, maar voor de beginnende fokkers is een kleine handleiding wel fijn.
Een tentoonstelling is een schoonheidswedstrijd, dus de dieren dienen
Het Pluimveemuseum
In Barneveld ,centraal gelegen voor vrijwel heel Nederland staat het Pluimveemuseum,een prachtig museum over de pluimveehouderij.
Een leuk en tevens educatief uitstapje voor kinderen of kleinkinderen, maar ook
Loslopende kippen
De Australorp,en dan vooral de krielvorm,is een rustig en gemakkelijk dier in de omgang met de mens.
Voorwaarde is wel dat de dieren voldoende aandacht krijgen,en op een rustige manier bejegend worden,zodat ze de mens gaan vertrouwen.
Er wordt nog wel eens gedacht,dat dieren die in een hok gehouden worden per definitie zielig zijn,dat is dus niet zo,mits ze goed worden verzorgd.
Liefst op vaste tijden gevoerd,en elke dag schoon water,wat groenvoer erbij,en voldoende leefruimte.
Overbevolking is wel schadelijk,dat werkt ziekte en soms ongewenst gedrag in de hand.
Je doet de diertjes wel een plezier met
Gezondheid.
Dieren die te weinig eten zijn meestal ziek.
Zoek de oorzaak en bestrijd de ziekte.
Het minste ziekterisico lopen we als we jonge dieren houden van 1 leeftijd.
Laarzen en schoenen met diep profiel zijn minder goed schoon te krijgen,en kunnen daardoor makkelijker ziektekiemen meenemen.
Voorkomen is de beste bestrijding.
Plaagdieren
Plaagdieren zijn er in vele soorten en maten.
Laten we eerst maar beginnen met de meest voorkomende:de muis.
Als je een muis ziet mag je er vanuit gaan dat er meerdere zullen zijn,want een muis leeft doorgaans niet alleen.
Muizen eten niet alleen het voer op van onze dieren,maar zijn ook niet zelden verspreiders van ziekten.
Zie je een gaatje in de bodem van het hok,meestal in een hoek of bv achter de voerton dan is dat meestal van een muis.
Ook keutels zijn het bewijs van aanwezigheid, en sporen van pootjes op plaatsen waar de kippen niet komen ,bv in een doorgang van het ene hok naar het andere hok.
Met ratten is het eigenlijk zo'n beetje het zelfde verhaal.
Alleen zijn ratten groter,die nemen ook de eieren mee of eten ze ter plekke leeg,en vormen een grote bedreiging voor kuikens,want ook die zullen ze pakken,zeker als de rat jongen heeft.
Nu de bestrijding.
Vooral in de winter hebben onze Australorps wat extra aandacht nodig.
Belangrijk is een schoon en tochtvrij nachthok,en het is een goed idee om de buitenren aan de bovenkant af te dekken met bv golfplaten,zodat de dieren als het nat is of als er sneeuw ligt met droge benen kunnen lopen.
Thans volop in de schijnwerper
De Australorps
We hebben al wel eens eerder vastgesteld dat verschillende rassen in ons pluimvee wereldje volop in de belangstelling komen van de fokkers, terwijl andere rassen, die tot dat moment enigszins populair zijn geweest met de stille trom vrijwel dreigen te verdwijnen.
De selectie moet ten alle tijde plaats vinden, dan alleen zal ze aan het doel beantwoorden, namelijk het houden van pluimvee op de meest economische wijze.
Bij het houden van Australorps speelt water een erg belangrijke rol. Zo kan voldoende zorg voor goed drinkwater veel teleurstellingen, of anders gezegd een kater voorkomen. We staan hierna eens uitgebreid stil bij het meestal onderschatte belang van water.