Het begin
Op de plaatselijke clubshow van december 2010 zag ik voor het eerst chocolade Hollandse witkuifkrielen. Ik was helemaal weg van deze kleur!! Na goed contact gelegd te hebben met deze fokker, liep er in het voorjaar van 2011 een khaki Hollandse witkuif krielhaan (dit is de verdunning van chocolade) bij mijn zwarte australorpkrielhennen in het hok. Theoretisch gezien zou uit deze kruising 100% chocolade kuikens geboren worden! Helaas vond de khaki haan de australorphennen niks, of andersom. Maar tot drie keer toe waren alle eieren onbevrucht.
Tijd voor plan B!
Figuur 1, chocolade Hollandse witkuif met zwarte australorpkriel hennen.
Read more … Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 1)
Wel of geen kuif?
In de winter van 2012 werd de tweede generatie gefokt. Hiervoor werden twee koppels gemaakt. De eerste koppel was een chocolade haan van de eerste generatie met zwarte australorpkriel hennen. De tweede koppel is de eerste generatie chocolade hennen met een zwarte australorpkriel haan.
Er wordt steeds terug gekruist op de zwarte australorpkrielen omdat het type van de chocolade dieren nog niet op een australorp lijkt en de dieren nog steeds een kuif hebben. Door steeds op een australorpkriel terug te vallen, verdwijnt uiteindelijk de kuif en wordt het dier wat type betreft ook steeds meer een australorpkriel. Er wordt steeds voor de chocolade dieren gekozen aangezien anders de chocolade kleur weer verdwijnt.
De twee koppels geven uiteindelijk samen 21 kuikens! Helaas! zijn de kuikens van de chocolade haan allebei zwart. De chocolade hennen hebben totaal 12 chocolade kuikens! Een aantal dieren van de tweede generatie hebben geen kuif en een enkele kam. Jammer genoeg zijn dit zwarte dieren, maar dit geeft goede hoop voor de toekomst! Er zijn wel een aantal chocolade dieren met kuif en een enkele kam in plaats van een dubbele kam. Dit is ook al een hele vooruitgang!
Figuur 1 en 2, chocolade hen en haan met een enkele kam en al een veel kleinere kuif.
Read more … Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 2)
Einde in zicht?!
In het voorjaar van 2013 wordt de vierde generatie gefokt. Er zijn twee koppels gemaakt. De eerste koppel is de chocolade haan zonder kuif uit de derde generatie met zwarte australorp hennen. En de tweede koppel is een zwarte australorp haan met chocolade hennen met een klein kuifje uit de derde generatie.
Uit deze combinaties komen totaal 20 chocolade kuikens!! Er werd verwacht dat er meerdere dieren zonder kuif tussen zouden zitten en dit is ook zo. Totaal 7 chocolade hanen en 3 chocolade hennen zonder kuif! Uit de koppel met de haan zonder kuif zijn ook allemaal kuikens zonder kuif gekomen. Ook het type enhet karakter lijken steeds meer op een australorpkriel.
Figuur 1, Chocolade dieren met en zonder kuif, vierde generatie.
Read more … Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 3)
De erkenning
Er wordt in het voorjaar van 2014 een vijfde generatie gefokt aangezien er dieren van meerdere leeftijden moeten worden aangeboden bij de erkenning van de kleurslag bij de australorpkrielen. Er komen veel chocolade dieren uit met een mooie kleur en een mooi australorp type!
In januari 2015 is het zo ver, de australorps worden ter erkenning aangeboden op de Noordshow in Assen. Helaas komen ze deze keer niet door de erkenning heen. Het commentaar is dat de kleur van de dieren niet intensief en donker genoeg is, vooral bij de hennen.
We hebben dit commentaar meegenomen en het jaar daarna, januari 2016, zijn de dieren weer ter erkenning aangeboden op de Noordshow te Assen. En deze keer met succes!! De dieren zijn door de erkenning heen! Dit betekend dat de kleurslag chocolade erkend is bij de australorp krielen. Hierbij worden ze officieel erkend als australorp kriel en mogen ze met de normale klasse meedoen. Ze worden opgenomen in de Nederlandse standaard.
Een hele mooie waardering voor een kleurslag waar ik meteen weg van was!
Toekomstplannen
Bij de vijfde generatie is er chocolade op chocolade gefokt. Er waren meerdere hennen en hanen zonder kuif. Een van de hanen was geen broertje van de hennen en kon daarom met de hennen worden gekruist. Theoretisch gezien is de verdeling als volgt bij chocolade met chocolade: 50% chocolade, 25% zwart en 25% khaki. Khaki is de verdunde kleur van chocolade.
Bij de uitkomst van de eieren was het spannend of we voor het eerst ook khaki australorpkrielen zouden krijgen! En ja, er zitten twee khaki kuikens bij!
Figuur 1, twee khaki kuikens, één dag oud.
Read more … Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 5)
Donkerbruin dun?
Het is een technisch verhaal, maar er is in 2016 een bericht gekomen van de standaardcommissie Hoenders en Dwerghoenders dat chocolade australorpkrielen niet meer “chocolade” mogen heten. De nieuwe benaming in Nederland is “Donkerbruin dun”, de Europese benaming wordt “dun”. De benaming “khaki” blijft hetzelfde.
Genetisch gezien waren er in Nederland twee varianten chocolade en deze waren beide onder de benaming chocolade erkend. Dit geeft verwarring aangezien er per ras maar in één van de twee varianten dieren worden geshowd op de tentoonstellingen.
Wat is nou het verschil?
Read more … Het ontstaan van de Chocolade Australorpkriel (deel 6)